Dette bør du kunne om økonomi

Å forstå grunnleggende økonomi er utrolig viktig. Helt fra man er ungdom vil man måtte ta valg og beslutninger som omhandler egen økonomi. Hvorfor det enda ikke er innført økonomi på skolen er merkelig, med tanke på hvor mye det kunne spart samfunnet på lang sikt.

Renter

Dette er kanskje det mest grunnleggende tema i økonomi. Renter kan være din beste venn eller din værste fiende. Setter du inn penger på en sparekonto, vil pengene vokse av seg selv på grunn av renten. En effektiv rente på to prosent betyr at dersom du setter inn tusen kroner, vil tusenlappen ha vokst med tyve kroner på et år. I motsatt tilfelle har vi boliglån. Her betaler man renter til banken i stedet for å selv få renter. Siden boliglån ofte er store summer, vil selv en lav rente kunne gi høye rentekostnader. Det er ikke uvanlig at man for eksempel betaler like mye i renter som i avdrag de første lånene etter låneopptak.

Rentes rente

Jeg nevnte i forrige avsnitt om at renter kan enten være din beste venn eller din værste fiende. Rentes rente-effekten er grunnen til dette. Igjen, tusen kroner med to prosent rente vokser med tyve kroner det første året. Men året etter vil rentene utgjøre mer enn tyve kroner. Grunnen til det er at grunnlaget for renter ikke lenger er på tusen kroner, men 1.020 kroner. Motsatt har vi gjeld som ikke nedbetales. Da blir det renter på renter, noe som årsaken til at flere mister fullstendig kontroll på egen økonomi. I slike tilfeller er det ekstremt viktig å inngå en avtale med kreditorene, slik at du unngår å la gjelden vokse.

Risiko og avkastning

Når du plasserer pengene i en sparekonto er dette en tilnærmet risikofri investering. Det betyr at det er null sannsynlighet for at pengene skal synke i verdi (med unntak av inflasjon). Ofte når risikoen er lav er også avkastningen lav. En rask titt på Finansportalen viser nå at de beste bankene gir deg 2 prosent på innskudd. Det er med andre ord en svært lav avkastning. Til gjengjeld er det altså en risikofri investering.

Hvis du er ute etter en høyere forventet avkastning, kommer du ikke utenom å måtte bære mer risiko. Det vil si at du vil sannsynligvis se at pengene svinger i verdi fra måned til måned. For noen er ikke dette et problem siden de har satt en langsiktig plan på investeringen. Kortsiktige endringer i verdier vil ikke ha stor betydning for disse, selv om det alltid er viktig å følge med trender. Eksempel på investeringer som svinger og dermed innebærer høyere risiko er blant annet aksjer og fond. Men her varierer det stort mellom ulike aksjer og ulike fond.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *