Få orden på økonomien

Å få orden på økonomien er kanskje lettere sagt enn gjort. Spesielt for de som allerede sitter med betydelige gjeld av den værste sorten. Da tenker jeg på lån med en høy effektiv rente – altså ikke boliglån og andre lån med sikkerhet for banken. Når mesteparten av innbetalingen går til å dekke renter, er det både vanskelig og demotiverende å betale ned på slike lån. Her gjelder det å bite tennene sammen å komme seg over den værste kneiken. For når lånet sakte men sikkert beveger seg nedover i starten, vil du oppleve at gjelden synker stadig raskere, selv om du nedbetaler samme beløp. Årsaken er enkel: rentene i terminbeløpet vil utgjøre mindre etterhvert som gjelden reduserer. Jo mer av terminbeløpet som består av avdrag, desto raskere går nedbetalingen.

Det å få orden på økonomien handler ikke bare om å være disiplinert til å nedbetale gjeld. Det handler om å endre tankegangen og forholdet en har til penger. For det hjelper ikke, hvertfall ikke på lang sikt, om du i perioder er flink til å nedbetal gjeld, om du stadig vekk faller tilbake og ender opp med å bruke mer penger enn du har råd til. Det handler om å endre sitt syn på penger.

Budsjett

Det snakkes ofte om at det er lurt å sette opp et budsjett som man skal holde seg til. For mange er et stramt budsjett den eneste veien ut av en vanskelig økonomisk situasjon. Det som likevel en bør være klar over er at budsjett også kan virke demotiverende. Det gjelder særlig om budsjetter er overdrevent detaljert ned til hver minste post, men også om det ikke er rom for underholdning. For alle vil klare å holde et stramt budsjett i perioder, men de færreste vil klare det over en lengre periode. Da er det bedre å være litt mer raus i budsjetter, og heller holde det i mange år fremover.

Du kan enkelt sette opp et budsjett med penn og papir, eller bruke programmer som blant annet Excel. Poenget er å ha kontroll på hva dine inntekter går til, og ikke minst at utgiftene aldri må overstige inntektene. Da må man ty til lån for å få det til å gå rundt. Et lite tips er å sjekke bankens kontoutskrift for å få oversikt over hvor pengene går. Det er mange som blir overrasket når de ser hvor mye penger selv små beløp utgjør i løpet av en måned.

Kunnskaper om økonomi

Det å opparbeide seg grunnleggende forståelse og kunnskaper om økonomi, vil nesten garantert hjelpe deg med å ta bedre beslutninger når det kommer til økonomien. Lokketilbud, betalingsutsettelse og andre virkemidler som benyttes for å få oss forbrukere til å kjøpe mer og dyrere produkter, vil fungere langt bedre for de som dessverre ikke har god nok forståelse på hva de vil koste totalt sett. Det gjelder også salgsannonser av typen «kjøp nå, spar 50 %». Du sparer aldri penger på å kjøpe noe, selv om du tilsynelatende får varen billigere.

Jeg anbefaler boken «Rich dad, poor dad: hva de rike lærer barna sine om penger». Du får kjøpt boken oversatt til norsk hos blant annet Ark.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *