Hva du bør bruke feriepengene på

I denne måneden vil de fleste av oss motta feriepenger fra fjorårets opptjening. For de med 5 uker ferie vil feriepengene utgjøre 12 prosent av feriepengegrunnlaget. Det betyr ekstra penger på kontoen. Men hva bør du bruke disse pengene på?

Best å bare bli hjemme?

Det er veldig mange snusfornuftige meninger der ute om at en bør bruke feriepengene til å nedbetale gjeld. Visstnok er det uten tvil fornuftig med tanke på økonomien, men en skal huske på at det er viktig å unne seg en ordentlig ferie for ikke å bli utbrent (eller miste livsglede for den saks skyld). Det er også en misforståelse om at alle feriepengene er «ekstra penger til gode», når det egentlig bare er differansen mellom lønn og feriepengene som er ekstra. For faste kostnader vil en likevel ha, selv om det er ferie. Boliglånet må fortsatt nedbetales og maten blir plutselig ikke gratis.

Feriepengetillegget som jeg skrev ovenfor, er opp til hver enkelt å bruke på best mulig måte. For etter at de faste kostnadene er betalt, så sitter en ikke med så mye penger som en skulle tro. Selv en liten ferie til utlandet kan spise opp resten av feriepengene. Da er det litt merkelig at det ofte anbefales å sette inn deler av feriepengene inn på en sparekonto eller til nedbetaling av gjeld, når en egentlig ikke sitter igjen med mye etter at faste kostnader og ferie er betalt. Joda, en kan velge å feriere i Norge i stedet for utlandet. Men som vi alle vet så er det heller ikke så rimelig å feriere i Norge, selv for oss som bor her. Det rimeligste valget er å være hjemme i ferien, men da kan også litt av hensikten med ferie forsvinne for mange. Så vær fornuftig på pengebruken, men uten at det går på bekostning av en velfortjent ferie.

Forslag

Sitter du igjen med penger etter at alle utgifter er betalt, har jeg noen forslag til hvordan en kan bruke feriepengene på en fornuftig måte.

  • Nedbetale gjeld – begynn med lånet med den høyeste effektive renten
  • Spar penger – Sett av penger til senere bruk, som f.eks en bufferkonto eller til senere mer kostbare ferier
  • Invester i indeksfond – Noen tusenlapper plassert i indeksfond kan gi deg en pen avkastning over tid

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *