Investeringsguiden for nybegynnere (del 1)

Det finnes flere investeringsguider på nettet. Problemet med mange av disse er at de ikke er skrevet av en nøytral aktør. Det ligger som regel en egeninteresse bak. Det trenger derimot ikke bety at det som står i disse guiden er feil, men heller at vinklingen heller mot produktene som selskapet bak disse guiden står bak.

Få deg på krokenNå som renten er såpass lav så anbefales det at småsparere ser etter andre alternativer enn å ha pengene sine i en sparekonto. Med inflasjon og skatt på renteinntekter så vil man tape penger, er gjerne begrunnelsen mot å gå inn i fond eller andre investeringsprodukter. Problemet er at det naturlig nok innebærer økt risiko. Penger i en norsk sparebank har absolutt ingen risiko – så sant man ikke har over to millioner kroner plassert i samme bank (se Bankenes sikringsfond). Når denne gruppen småsparere blir anbefalt å plassere deler av sine sparepenger i fond, er det dessverre de som ikke tåler å se at verdien på plasseringen svinger fra dag til dag. Det fører ofte til at andelene i fondet blir solgt på et ugunstig tidspunkt, nemlig i nedgangstider. Da er tapet gjerne langt høyere enn tapet som kommer av inflasjon og skatt på risikofrie investeringer.

Siden bankene trengte penger for å øke egenkapitalen etter at Finanstilsynet kom med nye egenkapitalkrav for å redusere risikoen for en ny finanskrise, så blir vi fortsatt anbefalt til å spare mest mulig penger. Visstnok er det alltid lurt å sette av penger til senere forbruk, men igjen så er det også en egeninteresse bak anbefalingene. Det er viktig at du selv er komfortabel med investeringene du foretar deg – enten det er i bolig, fond eller enkeltaksjer. Ta gjerne imot råd fra eksperter, men husk at du til syvende og sist vet best hvilken investering som passer både din risikoprofil og tidshorisont.

Hvis du er ute etter investeringer som innebærer høy risiko, må du være klar over at du kan tape alle pengene du gikk inn med. Penger du har behov for bør du aldri investere i høyrisiko-produkter. En enkel regel å forholde seg til er å aldri investere mer enn det du har råd til å tape. Da er du også mer beskyttet fra å ta urasjonelle beslutninger.

Investeringer som innebærer høy risiko:

  • Aksjer i selskaper med høy volatilitet
  • Nyetablerte selskaper
  • Alternative investering som Bitcoin

Risikoen øker vesentlig dersom du investerer med så kalt «gearing». Det betyr at du låner penger som du velger å investere i et produkt. Da må naturligvis avkastningen overstige rentene på lånet for at investeringen skal gi en gevinst. Dersom investeringen utvikler seg i negativ retning, vil lånet gjøre at tapet forsterkes. Har du i tillegg trosset regelen om å aldri investere mer enn det du har råd til å tape, kan det være begynnelsen på en langvarig periode med dårlig økonomi. Det kan igjen føre til at man tar enda flere urasjonelle valg, ettersom man blir mer og mer desperat. I slike situasjoner er det lurt å ta tapet så tidlig som mulig. Stahet er ingen god egenskap her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *