Lån hengende over seg

Tenk deg friheten med å ikke ha gjeld hengende over seg. Hverken boliglån, billån, forbrukslån eller kredittkortgjeld. Helt gjeldsfri. 100 prosent. Det eneste man da må sørge for er å ha penger nok til mat på bordet og andre faste kostnader som strøm, mobil og internett. Kanskje holder det med 10.000 kroner i måneden for livets opphold.

Realiteten er derimot at de fleste av oss ikke har denne friheten. For det første har vi gjerne et boliglån som skal betjenes i 25-30 år. I tillegg kommer lån som billån, forbrukslån og kredittkortgjeld underveis. Riktignok med kortere nedbetalingsperiode. For å kvitte seg med all gjeld raskere enn planlagt, må man rett og slett tjene mer penger samtidig som man er flink til å redusere forbruket. Det krever knallhard disiplin, men som til syvende og sist vil være verdt det

Boliglån – det aksepterte lånet

For å komme seg ut på boligmarkedet må flesteparten få hjelp av banken. Kjøp av leilighet til 2,5 millioner kroner er sjeldent noen kan finansiere med oppsparte midler. Selv egenkapitalkravet på 15 % er det mange som sliter med å dekke. Boliglån er det største lånet vi noen gang kommer til å ha, og det er noe som må betjenes over mange år. For når man kjøper en bolig så er det egentlig banken som eier mesteparten av boligen. Det tar flere år før du faktisk eier med av boligen enn det banken gjør. Når boliglån er noe vi ikke kommer utenom, blir det aksepGjeldtert å ha dette lånet blant mannen i gata.

Selv om renten idag er lav på boliglån, må du være klar over at lånet betjenes over mange år. Det er mye som kan skje på disse årene. Det som er sikkert er at du også har betalt en betydelig sum i renter innen lånet er innfridd.

Billån – det nesten-aksepterte lånet

Så har vi billån. Det å både kjøpe og eie en bil i Norge er dyrt. På grunn av høye avgifter er prisen på biler i Norge skyhøye i forhold til de fleste andre land i verden. Når bilene er såpass dyre, er det naturlig at vi tar opp billån for å finansiere hele eller deler av kjøpet. Pant i bilen sørger «heldigvis» for at renten ikke er like høy som usikrede lån. Det betales likevel renter som spiser av inntektene dine. Da hjelper det heller ikke at bilen koster deg mellom 200-300 kroner hver eneste dag å ha. Bil er med andre ord ikke gunstig for privatøkonomien.

Forbrukslån og kredittkortgjeld – de ikke-aksepterte lånene

Selv om lånebeløpene i forbrukslån og kredittkortgjeld er langt lavere enn boliglån og billån, er dette lån vi ikke prater så høyt om. Det er nemlig et tegn til dårlig økonomi. Det er i hvert fall det vi tror. For skyhøye boliglån kombinert med billån er aksepterte lån – ikke et forbrukslån på 50.000 kroner som gikk til å pusse opp stuen. Årsaken er enkel: disse lånene har høyere rente enn boliglån og billån. Hvorfor? På grunn av at dette er usikrede lån for bankene, og de skal ha betalt for å ta risiko. Hvis vi likevel legger sammen de totale rentene på et boliglån kontra forbrukslån, vil sistnevnte ofte være kun en dråpe i havet.

Gjeld er gjeld

Alle lån er penger som du må betale tilbake. Begynn å nedbetal ekstra på lånene med høyeste rente og ta det derfra. Men ikke stopp når du kun sitter igjen med boliglån. Dette er fortsatt gjeld som du har hengende over deg. Bry deg heller ikke om at det er lav rente. Det er ingenting som slår det å være 100 % gjeldsfri. Tanken på at du eier boligen selv, uten at banken har noe de skulle sagt.

Kilder:

http://evalueringsportalen.no/evaluering/okonomi-og-levekaar-for-ulike-lavinntektsgrupper-2011/SSB%20rapp_201208.pdf/@@inline

https://finanssans.no/beste-forbrukslan

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *